Френският президент Еманюел Макрон и неговият алжирски колега Абделмаджид Тебун потвърдиха днес помирението между двете страни, като подписаха декларация, която „подновява ангажимента им да впишат отношенията си в динамиката на необратим напредък“, 60 години след края на войната в Алжир, предаде Франс прес.
След това двамата лидери казаха няколко думи пред медиите.
Президентът Тебун приветства „отличното и успешно посещение“ на своя френски колега в Алжир, като увери, че то „е позволило сближаване, което не би било възможно без самата личност на президента Макрон“.
Според алжирския президент, който говори на френски, двете страни също така ще "действат заедно в много области извън Алжир и Франция". „Това сближаване ще ни позволи да стигнем много, много далеч“, допълни той.
Тебун спомена срещата на много високо ниво, която събра в Алжир вчера президентите и представители на структурите за сигурност на двете страни, включително на въоръжените сили, "за първи път от независимостта" на Алжир през 1962 г., като обяви съвместни действия "в интерес на нашата геополитическа среда."
За да „засилят своите политически консултации“, Париж и Алжир ще създадат Висш съвет за сътрудничество на ниво държавни глави, за да „намерят, в дух на взаимно доверие и уважение, подходящи отговори на двустранни, регионални и международни въпроси“, предвижда Алжирската декларация.
Според изявлението това „ново привилегировано партньорство“ се е „превърнало в изискване, продиктувано от нарастването на несигурността и изострянето на регионалното и международното напрежение“.
„То предоставя рамка за разработване на обща визия и тясно съгласуван подход за посрещане на нови глобални предизвикателства (глобални и регионални кризи, изменение на климата, опазване на биоразнообразието, дигитална революция, здравеопазването)“, се казва в декларацията. 
Според Макрон Декларацията от Алжир ще направи възможно да се гарантира, че „сближаването се засилва чрез постоянен диалог по всички теми. Включително темите, които ни попречиха да продължим напред, защото те продължаваха да се връщат, например историята“. 
Историческият въпрос около френската колонизация (1830-1962) предизвика сериозен спор между двете страни миналата есен.
Смесената комисия от историци, която бе договорена по време на посещението на Макрон, за да изглади разногласията и да се изправи пред миналото „с кураж“, по думите на самия френски президент, „може да бъде съставена в рамките на 15 до 20 дни“, обяви Тебун.