Британското правителство иска до 2050 г. да сведе до нула изхвърлянето в морето на непречистени отпадни води. Това изисква колосални инвестиции, които ще доведат до увеличаване на сметката за потребителите, посочи днес министърът на околната среда Джордж Юстис, цитиран от Франс прес.
Водоснабдителните компании ще трябва да инвестират около 56 милиарда британски паунда (66 милиарда евро) за обновяване на канализационните системи, става ясно от представен вчера правителствен план.
Става въпрос за „революционизиране на нашите канализационни системи“, подчерта Юстис, интервюиран от радио Би Би Си 4, и каза, че настоящата ситуация с около 15 000 канализационни тръби, вливащи се в морето, е наследство от викторианската инфраструктура от 19-ти век. Затова големи количества непречистени отпадни води може да стигат до морето, особено когато канализацията е препълнена от проливни дъждове, както се случи миналата седмица.
В разгара на летния сезон на много плажове във Великобритания беше въведена забрана за плуване поради риск за здравето.
Вчера ръководителят на областта О дьо Франс (Горна Франция) Ксавие Бертран предупреди френското правителство за опасното състояние с изхвърляне на отпадни води и го нарече "екологична катастрофа“, която според него се е влошила след Брекзит.
Юстис увери, че настоящето британско правителство, което има броени дни до края на мандата си в очакване на назначаването от Консервативната партия на приемник на Борис Джонсън на 5 септември, е "първото, което сериозно се е заело с този въпрос".
„Причината, поради която решаването на проблема беше отлагано от няколко поредни правителства, както на лейбъристите, така и на консерваторите, в продължение на десетилетия, е, че искахме да поддържаме ниски сметките за вода и това е понятно“, каза Юстис.
Съгласно правителствения план водоснабдителните компании ще трябва да ремонтират тръбите, които се заустват близо до определени зони за къпане, до 2035 г., а други  компании от сектора - най-късно до 2050 г. Допълнителните разходи за потребителите до 2030 г. ще бъдат около 12 паунда годишно за едно домакинство и 42 паунда след това до 2050 г.
Либерално-демократическата опозиция нарече плана "жестока шега" и изчисли, че през 2030 г. все още ще има 325 000 изливания на отпадни води годишно в морета, езера или реки. Европейската комисия каза в четвъртък, че скоро ще отговори на внесени от евродепутати оплаквания по темата.