Има съмнения за реалната възраст на сириеца, шофирал автобуса с мигранти и обвинен за инцидента, при който загинаха двама полицаи в Бургас. Предстои изясняване на обективната истина. Това каза пред журналисти в Бургас окръжният прокурор  Димитър Узунов. Той посочи, че днес при него е пристигнала справка, която повдига въпроси относно истинската възраст на обвиняемия Омар А..
На брифинг в Бургас вчера бе посочено, че същият е непълнолетен.
"Има съмнение във възрастта, защото съгласно предоставената информация има известно противоречие между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците и една дата, която е посочена в самата характеристична справка. Не знам дали се касае за някаква техническа грешка, някакво несъответствие. Това предстои детайлно да бъде проверено, да видим дали е грешка или се касае за друга рождена дата", каза прокурорът. Той заяви, че разминаването в документите е с години.
Наказанието на обвиняемия сириец ще бъде драстично променено, ако се окаже, че е пълнолетен, посочиха от прокуратурата. Предстоят множество действия по разследването, назначаване на експертизи.
На въпрос дали ще бъде назначена ДНК експертиза за установяване на възрастта на обвиняемия, прокурорът каза, че са дадени указания и в тази насока.
Днес обвиняемият бе доведен в съда в Бургас, където бе гледана мярката му за неотклонение "задържане под стража". Служебният му защитник каза, че клиентът му е с регистрирана рождена дата, която той самият е посочил, когато пристигнал преди една година в страната ни и заяви, че към момента няма документ, от който да се установи каква е точно неговата възраст. 
Сириецът твърдеше в залата, че се е опитал да спре автобуса, когато е видял полицейският автомобил. По думите му натиснал е спирачки, но те отказали.
"Дали това е така, ще установи тройната експертиза. Внимателният прочит на свидетелите в автобуса и служителите на "Гранична полиция" категорично опровергават твърдението на обвиняемия, че се е опитал да спре. Установено е обратното - че е ускорил преди удара с патрулния автомобил, което значи умисъл", казаха от прокуратурата.
Адвокатът каза, че след катастрофата, Омар А. хванал такси, което го отвело до железопътната гара в Бургас. Качил се във влак. Искал е да се върне в бежанския център в Харманли, но погрешка слязъл в Първомай, където е заловен. Омар А. е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика с нелегални мигранти е турски гражданин.  
От справка от бежански център в Харманли става ясно, че обвиняемият два пъти е напускал центъра, без да уведоми. Същият е участвал в конфликт с други сирийци и служители от центъра заради нерегламентирана продажба на цигари. Сирийците използвали пръчки, ножове и лопати срещу служителите.
Двама полицаи загинаха преди дни при трагичен инцидент в Бургас, когато служебният им автомобил бе ударен от автобус, в който са пътували мигранти.