Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди почитатели на българското народно творчество в курортното селище Старозагорски бани. Началото по традиция беше поставено с водосвет, който отслужи отец Йордан Карагеоргиев.
„Добре дошли сте, поддръжници и любители на тракийския фолклор!  Нека следващите два дни са изпълнени с емоция. Споделете ги със семейство и приятели, насладете се на фолклорната българска магия“, каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.
Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, също поздрави от сцената участниците и гостите на събора. „Ние поддържаме богатото културно наследство на нашите предци. Благодарение на тракийския фолклор, жива е нашата кауза“, изтъкна в словото си той и припомни, че началото на традицията „Богородична стъпка“ бе поставено от Петра Мечева, която години наред бе начело на ТД „Одринска епопея“ – Стара Загора. От името на старозагорската организация бе връчено най-високото тракийско отличие - Златен медал „Капитан Петко Войвода“, на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос.
Още от сутринта на сцените се надпяват и надиграват таланти от  почти всички фолклорни области. Програмата продължава през целия съботен ден, а вечерта е запазена за Празничен концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Началото му е 19:00 часа. По тъмно, небето ще бъде озарено от огън, а по жаравата ще танцуват нестинари.
В неделния ден програмата и на двете сцени започва отново в 9:00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 15:00 часа. Общо 50 плакета за цялостен принос ще отидат у хората, които "горят" със събора и правят съществуването му факт. Акцент е поставен върху най-малките таланти, които изпъстрят програмата. За първи път те ще получат специални медали и грамоти.
Над 170 бяха заявките за участие от индивидуални и групови певци, танцьори и музиканти. Над 3 хиляди души ще преминат през двете конкурсни сцени, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Участниците са от 50 общини в цяла България. Журито на тазгодишното издание на форума е в състав  доц. д-р Валентина Райчева, акад. Крум Георгиев, Христо Иванов, гл. ас. Петьо Кръстев, акад. Кирил Тодоров и Енчо Енчев.  
На събора отново отвори врати „Селският двор“ – там не се кани, напомнят организаторите, а в пределите му времето се връща назад, за да припомни бита и културата на старите българи. Традицията е спазена и в центъра на Старозагорските бани има Занаятчийска чаршия, ухае на преславенски гюзлеми, пухкави мекички, дъхава ракия от хрищенски райски ябълки, чай от билки, боб чорба и още десетки кулинарни изкушения, излезли изпод ръцете на майстори от различни читалища в региона. Посетителите на събора могат да се включат в Школо за народни песни и хора, да добият различни умения в интересни работилници, да наблюдават демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, както и шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Наредена е и фото изложба „Старинни занаяти“, а Хайдушко сборище показва старинни оръжия. Любопитните очи могат да открият и „Съкровищата от скрина“  - автентични народни носии и аксесоари.  
Керкенез полетя в небето, благодарение на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Има още и Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, народни игри за малки и големи, викторина с награди, както и безплатно посещение до природния феномен „Богородична стъпка“.
Организатори на събора „Богородична стъпка“ са  Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюза на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ „Читалища“ и ОФА „Загоре“.