Нюйоркската фондова борса приключи последния ден от работната седмица с рязък спад на водещите индекси, след като президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел заяви, че икономиката на страната "за известно време" ще има нужда от затегната парична политика, докато бъде овладяна инфлацията, предаде Ройтерс.
Вчера Пауел каза, че американската централна банка ще продължи да повишава лихвите през следващите месеци. Това ще означава по-малък икономически растеж, по-слаб трудов пазар и "известна болка" за домакинствата и компаниите, призна той в очакваната с голям интерес реч, която произнесе на годишната конференция на УФР в Джаксън Хоул, щата Уайоминг.
Пауел не даде индикации какво решение може да вземе Федералният резерв на следващото си заседание по паричната политика на 20-21 септември. Очакванията обаче са са рязко вдигане на лихвите с 0,50 или 0,75 процента, отбелязва Ройтерс.
След речта на Пауел промишленият индекс Дау Джоунс приключи деня с 1008,38 пункта надолу. Той загуби 3,03 процента стойността си до равнище от 32 283,40 пункта.
По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 спадна със 141,46 пункта или 3,37 процента до 4057,66 пункта.
С най-много се понижи високотехнологичният индекс Насдак. Изтрити бяха 3,94 процента от стойността му, т. е. 497,56 пункта, до равнище от 12 141,71 пункта.
И трите водещи индекса на Уолстрийт регистрираха спад тази седмица.
Доларът, който започна деня на червено, на фона на очакванията за по-мек тон на Пауел, поскъпна след речта му с 0,07 процента спрямо еврото до равнище от 0,9965 долара за 1 евро. За сметка на това златото поевтиня, каквато е тенденцията при вдигане на лихвите, до 1736,813 долара за една тройунция на спотовия пазар - спад от 1,23 процента.
Доходността на американските държавни облигации с падеж след 2 години се повиши за кратко до най-високото си равнище от октомври 2007 г., преди да се понижи леко и да приключи деня на равнище от 3,38 процента. Лихвата по ценните книжа с падеж след 10 години също се покачи - до 3,03 процента. Тя обаче е с 0,35 процента по-ниска от тази по по-краткосрочните облигации. Т. нар. инверсия на лихвената крива е внимателно следен показател, който според масовите очаквания е индикация за предстояща рецесия.
Петролът поскъпна на фона на сигналите от Саудитска Арабия, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да намали добива, като в крайна сметка инвеститорите пренебрегнаха предупреждението на президента на Федералния резерв за предстоящи икономически затруднения. Фючърсите за сорта Брент от Северно Море поскъпнаха с 1,65 долара до равнище от 100,99 долара за барел, а тези за американския лек суров петрол - с 0,54 долара до 93,06 долара за барел.