Официалният отказ на Украйна от амбициите й за присъединяване към НАТО вече няма да е достатъчен за прекратяване на руската "специална военна операция", заяви един от най-приближените хора на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.
Още преди началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари Русия предупреждаваше, че членството на съседната страна в западния алианс би било неприемливо за нея.
"Отказът от участие в Северноатлантическия съюз сега е жизненоважен, но вече не е достатъчен за постигане на мир", даде да се разбере обаче в интервю за френската телевизия Ел Се И Дмитрий Медведев, който пое президентския пост от Путин през 2008 г., преди отново да му го отстъпи четири години по-късно. Той каза, че "специалната военна операция" ще продължи, докато постигне своите цели.
Медведев, понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, не уточни какви са тези задачи. Путин казва, че желае "денафикацията" на Украйна. Според Киев и Запада обаче това е неоснователен претекст за една завоевателна война, отбелязва Ройтерс.
Москва е готова да преговаря с Киев "при определени условия", каза в интервюто Медведев. Той посочи, че "тези (разговори) ще зависят от развитието на събитията (във войната)", и добави, че руската страна преди е била готова на среща с украинския президент Володимир Зеленски.
Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори след началото на инвазията. Те обаче не постигнаха напредък е няма особени перспективи за тяхното възобновяване, отбелязва Ройтерс.
Оръжията, доставени от Съединените щати на Украйна, като реактивните системи за залпов огън "Хаймарс" (High Mobility Artillery Rocket System, съкратено HIMARS), все още не представляват значителна заплаха, увери Медведев. Той обаче призна, че ситуацията може да се промени, ако Вашингтон изпрати на Киев оръжия с по-голям обсег.
"Когато този вид ракета лети 70 километра (б. ред.: колкото е обсегът на "Хаймарс", до който може да има прецизно насочване), е едно нещо. Но когато са 300-400 километра, е друго - тогава би имало заплаха директно за територията на Руската федерация", каза Медведев.