Германия и Дания се споразумяха за по-тясно сътрудничество в областта на енергийните си политики на фона на надвисналата енергийна криза в Европа, съобщи ДПА.
Германската външна министърка Аналена Бербок и датският ѝ колега Йепе Кофод подписаха предложения, включващи по-задълбочено сътрудничество в областта на водната и вятърната енергия и по отношение на съхранението на въглеродния диоксид. Бербок нарече сътрудничеството "амбициозна програма", която е "инвестиция в бъдещите поколения".
Тя призова Германия да погледне като модел за подражание към Дания, която получава 70 процента от електроенергията за потребителите от възобновяеми източници. Една от областите, в които Германия може да се развива, е вятърната енергия в Северно и Балтийско море, смята германската министърка.
Германският канцлер Олаф Шолц постигна съгласие на срещата на върха през май с колегите си от Дания, Белгия и Нидерландия за увеличаването четирикратно на количеството офшорна енергия, произвеждана от четирите страни до 2030 г., и десетократно до 2050 г.
Очаква се на друга среща на върха, която ще се проведе във вторник на остров Борнхолм, представителите на балтийските държави също да постигнат споразумение за по-тясно енергийно сътрудничество.
Други области, в които двете страни ще търсят по-близки отношения са сигурността, отбраната, дигитализацията и здравеопазването.
На срещата си с датския външен министър Бербок също така показа готовност за компромис по отношение на ограничаването на руските туристи, посещаващи Европейския съюз, тъй като някои европейски държави настояват за твърда и единна позиция в отговор на войната на Москва в Украйна. Германската външна министърка заяви, че е постигнато съгласие между канцеларията на германския канцлер и външното министерство за това, че решението трябва да бъде взето от цяла Европа.
Някои от държавите членки на ЕС, които имат граница с Русия, като Естония, Литва и Латвия, както и други, които нямат, като Чехия вече са ограничили достъпа на руски граждани. Други държави като Полша също призовават за налагането на ограничения върху визите на руските туристи.