Нигерийската Национална петролна компания (НПК) е наела фирма, собственост на бившия бунтовник Томполо, чиито атаки срещу петролни кладенци в началото на века засегнаха производството на петрол в Нигерия, за да защити съоръженията за добив и да се справи с необузданите кражби. Това каза говорител на петролната компания, цитиран от Ройтерс.
Това беше един от петте възложени договора за охранителни дейности, тъй като кражбите и саботажите на нигерийски тръбопроводи намалиха износа на петрол от страната с близо половин милион барела на ден до 1,4 милиона барела.
Говърмънт Екпемуполо, по-известен с прозвището Томполо, някога ръководеше Движението за еманципация на делтата на Нигер (MEND), бунтовническа фракция, която извършваше често нападения, докато правителството на Нигерия не обяви амнистия за някои от бунтовниците и не подписа с тях договори за охраняване на местните петролни инсталации. Атаките обаче бяха подновени през 2016 г., малко след като правителството издаде заповед за арест на Томполо по обвинения в корупция. 
Пол Ебенимибо, говорител на Томполо, заяви, че нигерийските тръбопроводи ще бъдат защитавани от набези.
По думите му Томполо е казал на хората си да спрат да крадат от тръбопроводите и да приемат работните места, свързани с охраната им, за да може икономиката в региона да се възстанови.
Представител на Нигерийската Национална петролна компания потвърди за сключването на договорите пред Ройтерс, но компанията отказа официален коментар по въпроса.