В опит да насърчи предприятията да подкрепят производителността на кърмещите майки Конгресът на ганайските профсъюзи откри примерен кът за кърмене в централата си в Акра, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Това е стая с легло, бебешки кошари, телевизор, климатици, маси и столове.
Ребека Кваши, председател на Националния съвет на жените, каза пред ГНА, че жените са в състояние да дадат най-доброто от себе си, когато са психологически и физически здрави.
Тя отбеляза, че за майките е трудно да оставят бебетата си вкъщи и да отидат на работа след отпуска по майчинство - около шест седмици след раждането. Следователно стаята за кърмене ще помогне на майките да се отпуснат, за да кърмят бебетата си по време на почивката.
„Това ще подобри тяхната производителност, защото те ще дойдат с бавачка, точно както оставят бебето у дома с бавачката, но разликата тук е, че бебето е по-близо“, каза г-жа Кваши.
В Гана 52 процента от всички родени бебета се слагат на гърдата в рамките на първия час от раждането, а около 43 процента от бебетата под шест месеца са изцяло на кърма.
Мавули Феилей, служител по обществено здравеопазване в Дирекцията по здравеопазване на Ледзеквоку, каза, че кърменето, най-ефективното и най-евтино средство за спасяване на живота, е в основата на развитието на една страна и една от целите, които трябва да бъдат постигнати съгласно Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.
Ранното и изключително кърмене от майките може да предотврати 20 000 смъртни случая от рак на гърдата всяка година и смъртта на 800 000 деца под пет години. В публичния сектор на Гана майките имат право на 12 седмици платен отпуск по майчинство.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)