Министерството на здравеопазването в Камбоджа днес заяви, че строеж на фабрика за пълнене и опаковане на ваксини срещу ковид по план ще започне през ноември тази година, предаде АКП за БТА.
Министерството съобщи, че фабриката е разположена на 5 хектара площ в окръг Понхеа Леу, провинция Кандал, намираща се в северната част на столицата Пном Пен. Първоначалният инвестиционен капитал е 100 милиона щатски долара.
Министерството на здравеопазването, Камбоджанското фармацевтично предприятие и китайската компания „Синовак“ миналия месец подписаха меморандум за разбирателство. Той позволява на Камбоджа да пълни и опакова флакони с ваксини с умъртвен вирус срещу ковид по китайските стандарти и други, отговарящи на Списъка на световната здравната организация за спешна употреба.
Съгласно Меморандума за разбирателство кралското правителство се съгласи да закупи близо 105 милиона дози ваксини от 2024 до 2026 г., за което Камбоджанското фармацевтично предприятие си сътрудничи със „Синовак“. То пое ангажимента да доставя на Камбоджа около 35 милиона дози годишно.
Негово превъзходителство проф. Мам Бун Хенг , министър на здравеопазването, който ръководи делегацията за инспекция на строителната площадка тази сутрин, каза, че проектът е сътрудничество за производство на ваксина срещу ковид в страната, чиято местна наличност ще гарантира устойчивостта на усилията за предотвратяване на вируса.
Към днешна дата Камбоджа е поставила ваксини срещу ковид на близо 95 % от своето 16-милионно население, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
(Новина, избрана от камбоджанската агенция АКП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)