Две британски вериги супермаркети ще съхраняват огънати моркови и други плодове и зеленчуци с деформиран вид на рафтовете си в опит да помогнат на фермерите, засегнати от суша след горещата вълна, предаде Ройтерс. Обикновено такава продукция не би стигнала до щандовете.
Но притежаваният от Германия дискаунтър "Лидл ГБ" (Lidl GB) и луксозният търговец на дребно "Уейтроуз" (Waitrose) заявиха, че ще облекчат насоките за размера и формата на плодовете и зеленчуците, засегнати от сушата. Този ход също ще помогне за справяне с хранителните отпадъци.
"Въпреки че реколтата може да изглежда и да се усеща малко по-различно от това, с което всички сме свикнали, тя все още е със същото страхотно британско качество", каза главният изпълнителен директор на "Лидл ГБ" Райън Макдонъл в изявление.
Стъпките трябва да помогнат на фермерите да компенсират евентуалния недостиг на общите добиви поради сухо време и ниски стойности на валежите.
Големи части от Англия официално са засегнати от суша за първи път от 2018 г. след най-сухото лято от 50 години насам, принуждавайки водните компании да ограничат използването на вода, за да защитят доставките.
"Уейтроуз" сподели, че последните усилия са част от съществуваща програма за продажба на деформирани зеленчуци в опит да се намалят хранителните отпадъци.
Проучване на Университета в Единбург през 2018 г. изчисли, че една трета от плодовете и зеленчуците в Европа никога не достигат до рафтовете на супермаркетите, защото не отговарят на стандартите за външен вид, което води до повече от 50 милиона тона хранителни отпадъци всяка година.
"Уейтроуз" също така заяви, че ще пренасочи милиони моркови и други деформирани зеленчуци към собствените си етикетирани супи, готови ястия и смутита.