Министърът на външните работи Никос Дендиас се обърна в петък към годишната конференция на хърватските посланици в Загреб, на която беше поканен от своя хърватски колега Гордан Гърлич-Радман, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
В речта си Дендиас подчерта отличното ниво на двустранните отношения между Гърция и Хърватия, които тази година празнуват 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения, отбелязвайки, че те са пример за по-широкия регион на Балканите, съобщиха дипломатически източници,
Дендиас отдели внимание и на европейската перспектива на Западните Балкани, като каза, че това е единственият начин да се консолидира стабилността и да се предотврати възраждането на ревизионизма в региона, твърдят същите източници.
Дендиас говори за предизвикателствата, пред които е изправена Гърция и за неотдавнашните турски провокативни действия, както и за придържането на Гърция към международното право и по-специално към морското право.
Това е петото посещение на Дендиас в Хърватия от встъпването му в длъжност.
„Няма да бъдем въвлечени в риторична ескалация с Турция“
„Гръцкото правителство има твърда позиция: то няма да бъде въвлечено в ескалация, не иска да ескалира реториката и не вярва в този подход за справяне с проблемите“, заяви външният министър Никос Дендиас в изявления пред пресата в Загреб, когато беше попитан за изявленията на турския министър на отбраната. "Гърция има ясна концепция, основана на международното право и морското право, на европейските и международни ценности, на мира и стабилността", подчерта той.
„Няма да бъдем въвлечени в риторична ескалация, тези неща не ни засягат, те са от други векове, от други епохи, от империалистически концепции, които нямат нищо общо с нас“, обясни той.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)