С дефиле по червения килим във Варна започва 30-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“.
Неговият художествен директор Александър Грозев припомни, че при създаването му не е имало много други кинофестивали в България. „Ние бяхме първите и даже нямаше с кого да се сравняваме. Бяхме единствени и неповторими и се постарахме да запазим тази неповторимост“, заяви той на пресконференция преди началото на събитието. 
Заглавията в селекцията са избрани лично от художествения директор. За критериите си той разкри, че държи филмите да бъдат хубави, с усещане за човещина и достойнство, защото в последните години световното кино се е превърнало в една вакханалия на човешкото безумие и глупост. „Сега всеки мисли, че като има телефон може да направи филм с милиони лайкове“, коментира Александър Грозев, „но нашият фестивал носи здравия консерватизъм и вяра, че доброто кино ще надделее над атаката на компаниите, втренчени само в печалбата“. 
Дванайсет заглавия са включени в конкурсната програма. Освен това ще има няколко тематични панорами, сред които на съвременно полско и иранско кино. Ще бъде показан и награденият със „Златна Афродита“ филм от първия фестивал „Любовта е лудост“ през 1993 година. Това е „Танцуващо сърце“ на австралийския режисьор Баз Лурман. Тогава той не е успял да пристигне на фестивала, тъй като не е имало директен полет от Сидни до Варна, разказа Александър Грозев. 
Интернационалното жури, което ще оценява конкурсните филми, е от петима души, водени от българската актриса Ирмена Чичикова. Кариерата ѝ в киното започва с главна роля във филма “Аз съм Ти” на Петър Попзлатев. Снима още във “Виктория” на Майя Виткова, селектиран на фестивала „Сънданс“; “Вездесъщият” на Илиян Джевелеков. Част от международните ѝ проекти включват “Сутиенът” на Файт Хелмер, който е в официалната селекция на фестивала в Токио 2018, където тя си партнира с Мики Манойлович, и хитовият “Не ме докосвай” на Адина Пинтилие, който печели наградата за дебют и голямата награда „Златна мечка“ на Берлинале 2018. Два от проектите ѝ са “Писма от Антарктида” на Станислав Дончев и “Доза Щастие” на Яна Титова. Участва в дебютния пълнометражен филм на Теодор Ушев “Phi 1.618”.
В програмата на „Любовта е лудост“ ще бъдат предложени още панорамите "Злато от световните фестивали", "По глобуса", "Български филми", "Документални филми". Изложба с фотопана пред зала 1 показва визиите на каталозите от 30-те издания на кинофестивала, а на екран в централното фоайе на Фестивален и конгресен център - Варна се припомнят отличените с голямата награда „Златна Афродита“ филми от 1-то до 29-ото издание.
На 27 август в 18:00 ч. ще бъде открита изложба „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ по повод 130-ата годишнина от рождението на „кръстника“ на кинофестивала „Любовта е лудост“. 
За призовете на фестивала ще се състезават португалският филм „Позволи ми да си тръгна“ на Луис Диого; „Заешка лапичка“ на Нана Джорджадзе – копродукция на Русия, Белгия и Финландия; турската лента „Чисто бяло“ с режисьор Неджип Каган Оздемир; „Бъдеще“ от Иран на Амир Пуркиан; българското предложение „Жири“ - музикална драма на Петя Йосифова-Хънкинс; копродукцията на Португалия и Испания „Трио в ми-бемол“ на режисьорката Рита Азеведо Гомеш по пиесата на Ерик Ромер, която има номинации на фестивала Берлинале и за Голямата награда на Лисабон. 
Публиката във Варна ще има шанса да види „Игра на съдбата и въображението“ от Япония на Рюсуке Хамагучи, който има Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ и номинация „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале 2021, както и номинации за филм и режисура на Азиатските филмови награди 2021. С номинации е и унгарският филм в конкурса – „Доколкото ми е известно“ на Нандор Льоринс и Балинт Наги; руският „И морето се развълнува“ на Николай Хомерики има няколко награди, а френският „Брат и сестра“ на Арно Деплешен е участвал в Кан. За наградите се борят още „Завръщането на Казанова“ от Италия на режисьора Габриеле Салваторес и „Пътници на нощта“ на Михаел Ерс, който има участие на Берлинале. 
30-ият фестивал „Любовта е лудост“ ще бъде закрит на 2 септември в 19:00 ч. с филма „Съпругата на Чайковски“ на режисьора Кирил Серебренников, който е участвал в тазгодишния кинофестивал в Кан.