Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е постигнал съгласие с алжирския си колега за съвместната работа в борбата с незаконната имиграция, като същевременно ще осигури повече начини на гражданите на северноафриканската страна да пристигат законно във Франция, предаде Асошиейтед прес.
Днешните коментари на Макрон бяха направени по време на тридневно посещение в Алжир, което имаше за цел да възстанови отношенията между двете страни, след като миналата година между тях избухна голяма дипломатическа криза заради проблем с визите.
Напрежението се покачи след решението на Франция да намали броя на визите, издавани на хора от Северна Африка, включително и от Алжир, тъй като правителствата отказвали да приемат обратно мигранти, експулсирани от Франция. Двете страни възстановиха сътрудничеството помежду си през декември.
Пред репортери в алжирската столица Макрон призна, че "чувствителният" въпрос е бил обсъждан с президента Абделмаджид Тебун до късно миналата вечер по време на среща и вечеря в президентския дворец.
"Ние споделяме една и съща воля" в прилагането на политики за борба с нелегалната имиграция и трафика на хора, заяви френският президент. Това включва "по-ефикасното" връщане в Алжир на хора, които пребивават незаконно във Франция, допълни той. Франция иска да има "много по-гъвкав подход" в предоставянето на визи на семейства на хора с френско-алжирско двойно гражданство, артисти, спортисти и предприемачи, каза френският държавен глава.
Запитан дали е разговарял с Тебун за проблемите с човешките права в страната, Макрон заяви, че двамата са обсъдили всичко въпроси много свободно, но не даде повече потребности. Защитници на правата на човека критикуват алжирската система на управление, която разглежда дисидентите като престъпници и не позволява никаква свобода на словото.
Франция желае да засили икономическото си партньорство с Алжир, заяви Макрон. Северноафриканската страна е ключов партньор в снабдяването на Европа с газ - статут, който се засили на фона на войната в Украйна. Франция разчита на Алжир за около 8 процента от вноса на газ в страната. Не се очаква по време на посещението да бъдат подписани нови договори.
Френският президент посети тази сутрин гробището "Сен Йожен" в столицата Алжир, където отдаде почит към французите, загинали по време на алжирската война за независимост. 
Макрон, първият френски президент, роден след края на войната (приключила 1962 г.), обеща равносметка на грешките на колониалния период. Северноафриканската страна е била окупирана от Франция в продължение на 132 години. Двамата президенти вчера постигнаха съгласие за сформирането на съвместна комисия от историци, които да проучат миналото от началото на френската колонизация през 1830 г. до алжирската независимост (1962 г.).
Макрон има в програмата си за днес още една среща с Табун, в която да обсъдят мира и стабилността в региона. По-късно през деня той ще посети Голямата джамия в Алжир, преди да се отправи към Оран - втория по големина град в страната.