В петък румънското правителството прие извънредна наредба, която предвижда увеличение на заплатите в публичния сектор от 1 август, като бюджетът за това е около 2 милиарда леи, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес, като цитира министъра на труда Мариус Будъй след заседание на кабинета във „Виктория Палас“ [сградата на правителството в Букурещ].
Будъй спомена, че като цяло увеличенията ще бъдат около сумата от 150 леи на служител. Медицинският персонал и другите служители, които са достигнали прага за 2022 г., няма да получат това увеличение, допълни министърът.
Той подчерта, че тези разходи ще бъдат направени в рамките на вече одобрения държавен бюджет.
„Много добре знаете, че наемането на работа през второто полугодие на 2022 г. е блокирано, в началото на годината тези свободни работни места бяха предвидени в бюджета, така че имаме икономии в бюджета и тези разходи могат да бъдат освободени“, каза Будъй.
Според него около един милион души ще се възползват от това увеличение.
„От 1,2 милиона служители в публичния сектор трябва да извадим медицинския персонал и тези категории хора, чиито заплати вече са достигнали ниво за 2022 г.“, добави министърът на труда.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)