Агенцията за безопасност на храните започва проверка за качеството на пилешкото месо - съобщи в Пловдив министърът на земеделието Димитър Греков.

Проверката ще обхване всички звена по веригата - от птицефермите до магазинната мрежа, и е във връзка с коментарите през изминалите дни за възможно наличие на трансмазнини и хормони в пилешкото месо.

Министър Греков увери, че проверката ще приключи до края на седмицата и подчерта, че до момента не е засичана такава практика у нас. Аз смятам, че няма основания за такива притеснения, но ще излезем с конкретни данни след направената проверка. За това, нека не мултиплицираме тази негативна информация. Няма опасност, която да притеснява нашето общество. Важното е да се намери, ако има такова нещо, произходът, откъде е тръгнало. Почти съм убеден, че не е от българските производители, каза министърът.

Димитър Греков каза също, че ако бъдат открити нарушения, ще бъдат налагани парични глоби, а пилетата ще бъдат унищожавани. Той допълни, че предстоят проверки преди великденските празници и за качеството на яйцата, които според него няма да имат по-висока цена от настоящата. Едно от производствата в България, което бележи ръст, е производството на яйца. Вече имаме достатъчно ферми на високо европейско ниво, които произвеждат яйца и са с много висока икономическа ефективност. Нашите яйца, аз съм убеден, че ще бъдат по-евтини от тези, които ще са внасят от Европа. Няма основание да има по-висока цена. Би била спекулативна тази цена, ако се увеличи преди Великден".

В Пловдив министър Грегов откри международната селскостопанска изложба "Агра", на която широко са представени много български фирми. Демонстрират се и над 60 новости за сектора в световен и европейски мащаб. Акцент в деловата програма на изложението ще е държавната подкрепа за фермерите и достъпът до фондовете на Европейския съюз за следващия програмен период.