Цената на електроенергията трябва да бъде ограничена и компаниите трябва да я плащат до определено ниво, а над определено ниво, което ще бъде определено от държавата от нейните фондове, да бъде поето от държавата в помощ на икономиката, заяви днес Траян Ангелоски, председател на  Съюза на Стопанските камари на Македония, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Той представи предложенията на ССК за подпомагане на икономиката заради енергийната криза и предупреди, че заради високите цени на електроенергията икономиката е заплашена от затваряне и банкрут.
- В този момент македонската икономика е заплашена от енергийно цунами, което заплашва да я унищожи. Отвореният енергиен пазар е извън контрол, няма услуга или продукт, който да понесе цена на енергията от 600 до 700 евро за мегаватчас, посочи Ангелоски.
Съюзът на стопанските камари на Македония смята, че електрическата компания ELEM трябва да осигури допълнителни количества енергия от собствено производство за свободния пазар и по този начин да окаже положителен натиск за намаляване на изключително високите цени. Също така да не се дискриминират фирмите, които са на свободния пазар спрямо тези на регулирания пазар.
- EЛЕМ  трябва да увеличи производството, в момента не сме убедени, че е достигнат максимумът, и да започне да продава електроенергия на пазара, което ще има положителен ефект върху намаляването на цената, каза Ангелоски.
Необходимо е, посочи той, да се даде възможност за по-бързи процедури за инсталиране на фотоволтаици, тоест EVN да даде енергийно съгласие в рамките на седем до десет дни, а останалата документация да  се осигурява в срок от 120 дни.
От Съюза на стопанските камари на Македония оцениха, че енергийната криза ще продължи и поискаха държавата, ако трябва, да поеме дълг, за да помогне, а както подчертаха, бизнесът ще го върне.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.