Арестът на турската поп певица Гюлшен, която бе задържана вчера в рамките на разследване, предприето срещу нея за "подбуждане на народа към омраза и враждебност" заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, съобщава Асошиейтед прес.
46-годишната певица и авторка на песни, чието пълно име е Гюлшен Чолакоглу, беше отведена от дома си в Истанбул за разпит и официално арестувана снощи. След това тя бе отведена в затвора в очакване на съдебен процес.
Според турски медии с репликите си на концерт през април Гюлшен намекнала, че обучението в училища от типа "имам хатип" води до "извращения".
Арестът предизвика възмущение в социалните мрежи. Критици на правителството заявиха, че този ход представлява усилие на президента Реджеп Тайип Ердоган да укрепи подкрепата към неговата партия от страна на религиозните и консервативни кръгове преди изборите след 10 месеца.
Гюлшен, която преди време стана мишена на ислямските кръгове заради провокативните си сценични костюми и развяването на знамето на ЛГБТ-общността на неин концерт, се извини за обидата, която нейната шега е причинила, но добави, че думите й са били използвани от тези, които искат да задълбочат поляризацията в страната.
По време на разпита пред съдебните власти Гюлшен е отхвърлила обвиненията, че разпалва омраза и враждебност, и е заявила, че има "безкрайно уважение към ценностите и чувствителността" на своята страна, посочва Анадолската агенция.
Искането й да бъде освободена от ареста в очакване на резултата от процеса беше отхвърлено.
Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия, призова турските съдии и прокурори да освободят Гюлшен.
"Не предавайте закона и правосъдието; освободете артиста сега!", написа той в Туитър.
Сред тези, които призоваха за освобождаването на Гюлшен, беше и турската поп звезда Таркан, който стана известен преди години с песента "Kiss Kiss".
"Нашата съдебна система, която си затваря очите за корупцията, крадците, тези, които нарушават закона и унищожават природата, тези, които убиват животни и които използват религията, за да поляризират обществото чрез своите фанатични идеи, арестува Гюлшен с един удар", написа Таркан в публикация в Туитър.