Считаните официално за "опасно горещи" вълни в следващите десетилетия ще поразяват света три пъти по-често, отколкото досега, заради влошаването на ефекта от климатичните промени, твърди изследване, цитирано от Асошиейтед прес.
В преобладаващата част от богатите райони със средни географски ширини на планетата нарастването на температурите и влажността до усещане за 39,5 градуса по Целзий, което сега се смята за откъслечна шокова проява на времето, статистически ще се случва 20 до 50 пъти годишно към средата на века, се твърди в изследване, публикувано в сп. "Комюникейшънс Ърт енд енвайрънмънт".
Според изследването индекс на горещини, смятан за "изключително опасен", когато усещането за горещина е около 51 градуса по Целзий и сега се случва изключително рядко, вероятно ще застига тропическия пояс, включващ Индия, от една до четири седмици годишно до края на века.
"Това е страшно", каза авторът на изследването Лукас Зепетело, климатолог от Харвард. "Това означава, че вероятно милиарди хора ще бъдат изложени на изключително опасни горещини редовно. Неща, които никога досега не сме изпитвали, ще се случват всяка година", каза той.
Ученият и екипът му са използвали повече от 1000 компютърни симулации, за да проверят вероятността от две различни нива на горещини - при индекс от 39,4 градуса по Целзий и над 51 градуса по Целзий, които са праговете на "опасни"  и "изключително опасни" горещини според Националната метеорологична служба на САЩ. Учените са изчислили данни за 2050 г. и 2100 г. и са сравнили с данните за честотата на горещините всяка година по света в периода 1979-1998 г.