Най-големият хазартен център в света, китайският самоуправляващ се район Макао, определи лимит от 6000 игрални маси и 12 000 игрални машинки за нови оператори на казина. Разпоредбата ще влезе в сила в началото на следващата година, като тя включва и минимални нива на приходи за всеки оператор, съобщи местното правителството, цитирано от Ройтерс.
Властите в Макао за първи път официално поставят таван за броя на масите в казината, както и минимално ниво за приходите им, докато правителството на китайския административен район се стреми да затегне контрола върху операторите на казината, които през предпандемичната 2019 г. спечелиха 36 милиарда долара. 
Тъй като договорите на шестте лицензирани оператора изтичат в края на годината, те трябва да наддават повторно за получаване на нови разрешителни.
Дългоочакваният процес по наддаванията започна през юли, когато властите определиха срок, в който световните хазартни оператори могат да поддават оферти за новите лицензи - от 29 юли до 14 септември.
Решението за поставяне на лимити пред казината "ще ограничи общото количество на всички игрални маси и игрални машинки, за да се осигури организирано и здравословно развитие". Това заяви правителството на Макао на сайта си, като оповести още, че минималният годишен брутен приход от всяка игрална маса е определен на 7 милиона патака (866 хиляди щ. долара), докато сумата за всяка игрална машинка е 300 000 патака (37 хиляди щ. долара).
Определеното ниво за минимален брутен приход гарантира и минимално ниво на събирания от властите в региона данък, като операторите трябва да компенсират разликата, ако приходите им намалеят.
Новите правила целят да стимулират лицензираните компании да използват максимално добре одобрените маси и машинки, добавиха властите. 
В края на 2021 г. Макао имаше общо 6198 игрални маси и 11 758 функциониращи игрални машинки. Това представлява спад спрямо 2019 г., когато масите бяха 6739.
Процедурата за наддаване за лицензи от операторите се провежда на фона на най-тежката епидемия от коронавирус в Макао, която доведе до 12-дневно затваряне на казината през миналия месец.
Въпреки че сега те са отворени отново, повечето от тях са празни, тъй като пандемичните мерки се вдигат бавно. Макар и други хазартни центрове по света отново да се връщат към нормалното си функциониране, ограниченията в Макао изтриват около 600 милиона долара на месец от местната икономика. Анализатори алармират, че казината в китайския регион ще имат нищожни приходи в продължение на месеци.