Германският външен министър Аналена Бербок заяви днес преди визитата си в Дания, че Балтийско море може да произвежда "два пъти повече енергия от всички въглищни централи в Германия", което да помогне на страната в борбата й с климатичните промени и намаляването на енергийната зависимост от Русия, предаде Асошиейтед прес.
Потенциалът на Балтийско море е огромен, заяви Бербок и допълни, че Берлин има амбицията да ускори инсталирането на нови офшорни вятърни мощности. По думите й страните около Балтийско море трябва да си сътрудничат, за да направят региона "по-устойчив и по-сигурен".
Германският външен министър изтъкна, че по оценки на Европейската комисия вятърните централи в морето могат да произвеждат над 90 гигавата "зелено" електричество, или два пъти повече от всички въглищни централи в Германия.
"Вятърната енергия от Балтийско море ще ни помогне в борбата с климатичната криза. Тя е инвестиция в нашата сигурност и ще ни направи по-малко зависими от Русия", изтъкна Бербок.
Преди време германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия не се отказва от поставената цел до 2045 г. да намали практически до нула емисиите си от парникови газове. За целта ще бъдат спрени всички въглищни централи, реактивирани в момента заради газовата криза, вносът на петрол и въглища от Русия ще бъде прекратен до края на годината, а на газ - до две години.