Непълнолетен сириец е управлявал автобуса, с който е причинена умишлено смъртта на двамата полицаи. Случаят е квалифициран като особено тежък като наказанието, предвидено за престъплението, е от три до 10 години. Това каза пред журналисти в Бургас прокурор Соня Петрова от Окръжна прокуратура - Бургас. Тя обясни, че това е възможно най-тежкото наказание, което може да бъде наложено в този случай, тъй като касае непълнолетен. Установено е по категоричен начин, че той е управлявал автобуса, посочи тя.
Паралелно с това в Районната прокуратура – Бургас тече второ разследване, заяви районният прокурор Мария Маркова. Предявени са три обвинения, едно от които срещу непълнолетният сириец и на други двама – също сирийски граждани. Един е с хуманитарен статут, другите са със статут на постоянно пребиваващи в страната, информира тя. Техните обвинения са за противозаконно подпомагане на 47 чужди граждани, без документи за самоличност, за пребиваването им и преминаването им през страната. Законодателят е предвидил наказание от една до шест години и глоба в размер от пет хиляди до 20 хиляди лева, каза прокурор Маркова.
Тримата сирийски граждани са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража.
Голяма част от мигрантите, превозвани в автобуса, са разпитани като свидетели и са потвърдили авторството на престъплението на привлечения като обвиняем непълнолетен сириец.
За останалите двама арестувани вчера се събират доказателства за обвинение.