Рядък коледен обичай, характерен за крайдунавските общини в Източна България, пресъздаде за първи път в осемгодишната история на форума „Българско наследство“ в Балчик колективът на Народно читалище „Христо Ботев – 1942 г.“ в с. Белица, община Тутракан.
На сцената на НЧ „Паисий Хилендарски – 1870 г.“ в Белия град, по време на фолклорния конкурс в рамките на тазгодишното издание на срещата, обичая Бразая представи Калин Николов, който сподели за БТА, че играе с необичайната фигура от над 25 години.
Причудливата маска, дала името на ритуала и донесла на читалищните самодейци много отличия от Рожен и Копривщица, е изработена от букова и акациева дървесина, кожи, вълна, звънчета и разноцветни панделки, обясни Николов.
В Белица Бразая се спазва всяка година, допълни той. На 24 срещу 25 декември група момци тръгва на обиколка из селото. Води ги възрастен мъж, който предвестява идването на странната фигура. С ритуален танц Бразаята пречиства къщите от зли духове и носи здраве и берекет на семействата. Те, от своя страна, я даряват с кърпа, пари и сухи колбаси, а момците – с вино, разказа Николов.

Ритуалът е привнесен от Румъния през 1944-45 година, поясни той. Бразаи има още в селата Гарван, Стефан Караджа, Попина и други, където са живели изселници от северната ни съседка.