Премиерите на Полша и Словакия откриха днес в местността Страхочина нов газопровод, свързващ двете страни, съобщи полското издание "Мъни".  Общата дължина на съоръжението е над 165 километра, от които 61,3 километра са на полска територия и 106 километра - на словашка.
Интерконекторът между Полша и Словакия е двупосочен газопровод с високо налягане, който свързва газовия възел от полската национална система в Страхочина със словашкия възел "Велке Капушани" на границата с Украйна. Там минава и газопроводът "Братство" - едно от трасетата за износ на руски газ към Запада през Украйна. 
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че газопроводът между Полша и Словакия е доказателство, че връзките Север-Юг могат да укрепят сигурността между двете страни. 
"Този газопровод е и голяма инвестиция на инициативата "Три морета" , която по този начин осигурява безопасността си", добави той.
Моравецки благодари на словашкия си колега Едуард Хегер за личната му ангажираност за изграждане на сигурност, основаваща се на системата Север-Юг.
"Не сгрешихме относно намеренията на Русия. Предупредихме Германия за големите опасности на руското газово изнудване, с което се сблъскваме днес. Осъществихме конкретни действия срещу руските заплахи", подчерта полският премиер.
Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер  заяви днес, че новият газопровод е важен елемент от коридора Север-Юг и една от ключовите енергийни инвестиции в региона, която ще укрепи суровинната безопасност на Полша и Словакия. 
Газопроводът ще позволи преноса на 5,7 милиарда кубични метра газ към Полша и 4,7 милиарда кубични метра към Словакия, отбеляза Пьотър Мюлер.
Според ЕК проектът е получил европейско финансиране в размер на над 100 милиона евро (40 на сто от инвестиционните разходи).