Новопостъпили военнослужещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада положиха воинска клетва на пл. "Иван Вазов" в Сопот. Във вярност към род и Родина се заклеха 23-ма военни, част от които жени.
Полагате военна клетва пред паметника на Иван Вазов, който не само е литературен гений на страната, но и човекът, който е възпял всичките онези борби за възстановяването на българската държава, за създаването й, за нейната свобода и независимост. Това каза в словото си пред военнослужещите и десетките техни близки командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков. Това е градът, където са и паметниците на двамата му братя - генералите Георги и Владимир Вазови, които са пример за онова, което той е възпял, допълни командирът.
Той посочи, че воинската клетва води своето начало от създаването на държавата.
В днешния ден воинската клетва е избор и всички вие сте направили избор да положите тази клетва, каза още генералът. Той заяви: "полагайки днес воинска клетва, вие се обричате на българската държава и българския народ". 
Военнослужещите поздрави и кметът на Сопот Деян Дойнов, който подчерта, че Сопот е точното място за воинска клетва, тъй като тук са родени генералите Вазови, чиито военни стратегии са част от световната военна история. Местният свещеник отслужи водосвет за здраве и благоденствие.