Унгарската агенция за атомна енергия издаде разрешение за строеж на два енергоблока ВВЕР-1200 от поколение "3 Плюс" на площадката на АЕЦ "Пакш-2" на брега на река Дунав.
Сделката за реакторите бе сключена през 2014 г. между Будапеща и Москва, припомня Ройтерс. Въпреки сериозните закъснения проектът, търгът за който бе спечелен от руската "Росатом", често се сочи като доказателство за топлите отношения между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.  
Към момента АЕЦ "Пакс" има четири малки реактора ВВЕР-440 руско производство с общ капацитет около 2000 мегавата, които бяха пуснати в експлоатация между 1982 г. и 1987 година.
Лиценз за изграждане на реактор от типа ВВЕР-1200 от поколение "3 Плюс"се издава за първи път на територията на Европейския съюз, уточнява "Росатом" в комюнике, получено в БТА. По този начин реализацията на новите два енергоблока в Унгария, които ще са пети и шести за съществуващата атомна централа "Пакш", влиза в активна фаза.
В проекта АЕЦ "Пакш-2" ще се използват съвременни автоматизирани активни и пасивни системи за безопасност, двойна железобетонна обвивка и "уловител на стопилка", се посочва в съобщението.
"Издаването на лиценз за проекта АЕЦ "Пакш-2" потвърждава, че той съответства на най-строгите европейски и унгарски изисквания за безопасност. През 2030 година Унгария ще има два нови енергоблока, като по този начин страната си осигури стабилност на енергоснабдяването", отбеляза унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.