Десетото издание на Фестивала на хвърчилата ще бъде във Варна на 27 и 28 август. Ще участват въздушни артисти от Турция, Естония, Англия, Нидерландия, Австрия, Южна Африка, съобщи за БТА организаторът Юри Георгиев от „Въздушни чудеса“. Празникът тази година е с мото „По пътя на птиците“, напомняйки за древния прелетен път Виа Понтика.
Походът на хвърчилата тази година преминава по Черноморието на България от юг на север. Стартът бе даден на 20 август при устието на река Велека, след което фестивалът „акостира“ и във Варвара и Приморско. 
Във Варна крилатите чудеса ще летят над плаж Аспарухово в двата почивни дни между 10:00 и 17:00 ч. От тази година към феста се присъединява и ваканционно селище Албена. Демонстрациите там ще бъдат на 31 август и 1 септември на централния плаж. Освен птици, ще бъдат показани и модели на тигри, октоподи, мечета, калинки, птици, риби и други животни, посочи организаторът. На брега ще има и демонстрации на майсторско управление на спортни хвърчила, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. В работилници децата ще могат сами да си направят хвърчило. Финалът на десетото издание на събитието е в Шабла – местността „Малкото море“, южно от Фара, на 3 и 4 септември.
През годините Фестивалът на хвърчилата е събирал десетки хиляди почитатели на своите събития, сподели още Георгиев. Във Варна публиката достига до пет хиляди души, а в курортите и по-малките селища по две-три хиляди човека посещават красивите фиести.