От ГЕРБ-СДС предлагат два варианта за връщане на цената на горивата с един лев в полза на потребителите. Вариантите бяха представени по време на пресконференция в централата на ГЕРБ от Делян Добрев. По думите му българите губят 3,5 млрд. лв. от цените на горивата на година при условие, че цената на нефта е паднала между 30-40 процента от началото на войната в Украйна.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя по казуса с горивата да има сериозна проверка на паричните потоци от страна на службите за сигурност и финансовото разузнаване.  Обръщаме се към премиера и към финансовото разузнаване, нека да проверят, каза Борисов. 
Между 30 и 40 процента е по-евтин уралският нефт от петрола сорт "Брент", отбеляза Добрев. Ето затова говорим, че от началото на войната нас ни мамят с един лев на литър, добави той. "Лукойл Нефтохим" преработва уралски нефт, а не "Брент", за което лобира вицепремиерът Асен Василев в ЕК - да получим изключение, посочи Делян Добрев и изтъкна, че вместо вследствие на тази дерогация цените да спаднат, у нас те продължават да се качват.
Добрев обясни, че има един лев разлика в цената за потребителите и предложи две решения за нормализиране на пазара. Сега "Лукойл Литаско" купува руските барели и ги дава на ишлеме за преработка на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, след което тя ги връща обратно на "Лукойл Литаско", който ги продава по бензиностанциите на цена от 3,50 лв., разясни Добрев.Ние предлагаме държавата в лицето на „Български Енергиен Холдинг“ (БЕХ) например да конкурира "Лукойл Литаско" и да купува суров петрол, след което да го предлага за преработка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ на реалната цена от 2,50 лв. за литър. По думите му така на пазарен принцип държавата ще конкурира "Лукойл Литаско" и цената ще се нормализира. Още повече, че държавата държи златната акция в рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“. Ние искаме да увеличим конкуренцията, за да падне цената, обясни Добрев. Другият вариант, който от ГЕРБ предлагат като решение на проблема с цената на горивата, е още при вноса на горивото държавата да сложи акциз от един лев на литър, който да постъпва в държавния бюджет и впоследствие от бюджета да се компенсира всеки с един лев на литър.
В България се консумират 3,5 млрд. литра гориво, по един лев, това са 3,5 млрд. лева на година, посочи Добрев. Това се  опитваме да върнем на всички потребители в България, каза още той. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов добави, че 3,5 млрд. лв. изтичат от България. 
Бойко Борисов изказа съболезнования към близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицейски служители от Бургас. Той коментира и мигрантския натиск по границата с южната ни съседка. По време на миграционната криза Балканският път през България бе затворен, припомни Борисов. Не оградата е, която ги възпира, добави лидерът на ГЕРБ. Тогава с Ердоган направихме така, че вътрешните ни министри пост по пост, по име да се знаят, посочи Борисов и добави, че има два фактора, които са решаващи - волята на турския президент Ердоган и на Европейската комисия.