Първата среща по постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция ще се състои днес във Финландия, съобщи Анадолската агенция.
На 28 юни трите държави подписаха тристранен меморандум по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, с който Финландия и Швеция се ангажираха да отговорят на легитимните опасения на Турция в областта на сигурността, което проправи път за членството им в НАТО, напомня агенцията.
За изпълнението на меморандума трите държави създадоха постоянен съвместен механизъм с участието на експерти от министерствата на външните работи, вътрешните работи и правосъдието, както и от разузнавателните служби и институциите за сигурност.
По време на срещата днес Турция ще бъде представена от говорителя на президента Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал.
Съгласно меморандума Финландия и Швеция изразяват пълната си подкрепа за Турция срещу заплахите за националната ѝ сигурност и се ангажират да не оказват подкрепа на организации, които Анкара смята за терористични.
Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, даде ясно да се разбере, че ще се противопостави на членството на скандинавските държави в НАТО, ако не бъдат удовлетворени нейните опасения за сигурността, посочва АА.