За автобуса с мигранти, който катастрофира в Бургас, няма данни да му е осигуряван чадър, но предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като няма как да наситим всяка улица и всеки път с полицейски сили. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Вчера загинаха двама полицаи, които са се опитвали да спрат превозното средство.
„Има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата и работим с тези данни не от вчера. От две седмици съм разпоредил на службите в МВР активно да работят по сигнали и оперативна информация в тази посока“, заяви министър Иван Демерджиев.
„Мигрантите от автобуса са се возили там, където стоят пътниците, не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта, още първият контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, само че автобусът продължава. Качват се полицаите от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след автобуса, подават сигнал на следващите си колеги по трасето“, това разказа за инцидента вътрешният министър. По думите му, за да предпазят пътуващите, полицаите са рискували живота си. „Трябва да се отчете, че в този автобус пътуват 47 лица, сред които има жени и деца. Полицаите са знаели, че автобусът е пълен с хора и това до голяма степен е ограничило възможностите да се действа. Много често традиционните методи като шипове и други подобни могат да доведат до тежка катастрофа и да загинат много от хората в автобуса“, допълни той.
Според министъра на вътрешните работи философията ни за охрана на границата е сбъркана изначално, защото залага най-вече на жива сила и самото гранично съоръжение не е достатъчно надеждно. „Това не е модерно съоръжение, видях как се преодолява със стълба буквално за минути“, заяви Иван Демерджиев.  
Мигрантският натиск се увеличава в пъти, съобщи министърът. Според данните, които той изнесе, над 6 пъти се е увеличил натискът в сравнение с миналата година. По около 1000 човека на ден спираме на граничната линия, посочи Иван Демерджиев.
„Заради военните действия в Сирия, които продължават, мигрантските потоци се засилват и създават сериозни проблеми на Турция, част от общата бройка на мигрантите тръгват към България и Гърция“, обясни той.
Министърът припомни, че още в първите дни на встъпването си в длъжност е направил проверка на границата, но е получил доклад , че ситуацията е трудна, но се държи под контрол и е овладяна. Затова по думите му се е стигнало и до оставката на директора на Гранична полиция Деян Моллов.
Армията се включи активно в охраната на границата, отбеляза министър на вътрешните работи. Освен техника, ще ползваме и техен дрон, а още 100 човека ще се включат в събота и понеделник към силите на място, посочи Демерджиев, като отбеляза, че това ще подобри ситуацията.
„Групите преминават по един нов начин – събират се на турска територия и атакуват границата последователно. Първо минава малка група, нашите граничари реагират, минава следваща група до момента, в който ресурсът се изчерпи и някой от групите успее да премине без да бъде хваната на място“, каза още министър Иван Демерджиев.  
Ще потърсим помощ от Европа, очакваме натискът, на който сега сме подложени да се засили през септември и октомври, добави той.