Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера призова премиера на Етиопия и лидера на размирния регион Тигре незабавно да спрат поредното избухване на военни действия, което възпрепятства усилията за възстановяване на мира и справяне с хуманитарната криза в Тигре, предаде Асошиейтед прес.                   
Гутериш също така призова за "създаване на условия за възобновяване на ефективния политически диалог" в отделни телефонни разговори с етиопския лидер Абий Ахмед и Дебрецион Гебремихаел, ръководител на Народния фронт за освобождение на Тигре, съобщи говорителят на ООН Стефан Дюжарик.                   
В сряда властите в Тигре заявиха, че етиопските военни са започнали "широкомащабна" офанзива за първи път от една година, докато правителството контрира, че тигрейските сили са атакували първи.                   
Конфликтът започна през ноември 2020 г. и в резултат на сраженията загинаха хиляди хора във втората по брой на населението африканска държава, припомня АП. През последните месеци конфликтът се успокои на фона на бавно развиващите се усилия за посредничество. Но миналата седмица говорител на Ахмед заяви, че властите в Тигре "отказват да приемат мирните преговори", а тази седмица въоръжените сили на Етиопия предупредиха цивилното население да не съобщава за движенията на войските.