Нигерийското компютърно общество (НКО) призова федералното правителство на страната да инвестира повече в интелигентни технологии, за да ограничи заплахите за сигурността, пред които е изправена страната, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Президентът на НКО, проф. Адесина Содия, каза това в интервю за НАН в Абуджа.
Според него федералното правителство и корпоративните организации трябва да инвестират в разгръщането на нововъзникващи технологии, между които устройства с изкуствен интелект (AI), устройства за интернет на обектите (IoTs), роботика и видеонаблюдение (ccTV).
Содия каза, че изкуственият интелект позволява на организациите да вземат по-добри решения и да подобрят основните правителствени процеси чрез увеличаване както на скоростта, така и на точността на процесите на вземане на стратегически решения. 
Той посочи, че базираното на изкуствен интелект дълбочинно обучение също може да помогне при разкриването на престъпления, ако те бъдат заснети от камери за видеонаблюдение.
„Техниките за машинно обучение могат да се използват за преобразуване на цветовете, регенериране и сравнение между два видео фона. Това ще помогне на следствените екипи да идентифицират превозни средства или предмети при разследване на инцидентите“, обясни Содия.
„IoT подкрепя развитието на интелигентни нации и интелигентни градове. Това включва подобряване на инфраструктурата в здравеопазването, енергетиката, транспорта, отбраната, както и в инженеринга и поддръжката на общностите“, допълни той.
„Технологията IoT позволява на организациите да наблюдават условията на околната среда, физическото здраве на служителите и може да помогне например за ограничаване на рисковете, на които са изложени служителите, и така да се предотвратят инциденти“, каза той.
Содия обясни, че фирмите използват широка гама от IoT устройства, включително интелигентни камери за сигурност, проследяване на превозни средства, кораби и стоки, както и сензори, които улавят данни за промишлени машини.
Той също така каза, че роботиката включва проектиране, конструиране, експлоатация и използване на роботи за изпълнение на задачи, изпълнявани традиционно от хората.
„Това е областта на технологиите, която разработва физически роботи или машини като заместители на хората и възпроизвеждане на човешки действия. Охранителните роботи автоматично се движат по патрулирания маршрут, откриват непознати и предават съобщения на пазача“, каза Содия.
Той каза, че „операторът зад екрана на монитора вече е в миналото, самите роботи откриват проникването“.
Содия каза, че охранител ще бъде необходим само за физическо противодействие на потенциален нарушител.
Той подчерта, че „има необходимост да се подкрепят програми на правителството, Нигерийското компютърно общество и други заинтересовани страни за създаването на иновативни стратегии и технологии за справяне с престъпленията в Нигерия.“
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската  агенция НАН)