Президентът на Аржентина Алберто Фернандес се оказа в затруднено положение днес, след като каза, че се надява прокурорът по делото срещу вицепрезидентката Кристина Киршнер да не се самоубие, както направил, според Фернандес, друг обвинител, след като повдигнал обвинения срещу Киршнер, предаде Асошиейтед прес.
Главната опозиционна коалиция "Обединени за промяна" определи думите на Фернандес като "завоалирана заплаха срещу личната сигурност на федерален прокурор". Някои политически лидери казаха, че ще поискат да му бъдат повдигнати обвинения.
Алберто Нисман почина от огнестрелна рана през януари 2015 г., ден преди да представи доказателства срещу тогавашната президентка Кристина Фернандес де Киршнер, която той обвини в заговор с Иран за прикриване на предполагаемото участие на Техеран в бомбен атентат през 1994 г. в еврейски център в Буенос Айрес.
Съюзници на бившия президент настояват, че Нисман се е самоубил. Но опозицията отдавна твърди, че той е бил убит или е бил подтикнат към самоубийство.
В телевизионно интервю снощи Фернандес твърдо защити вицепрезидентката, която е изправена пред обвинения в корупция, свързани с обществени поръчки за строителство, възложени по време на нейното управление през 2007-2015 г. Тази седмица прокурорът Диего Лучиани поиска 12-годишна присъда за бившата президентка Кристина Фернандес де Киршнер.
Фернандес беше запитан как тълкува неотдавнашно искане на Върховния съд бъде засилена сигурността на съдии и прокурори, "защото споменът за Нисман е жив".
Президентът каза, че е нелепо "да се пропагандира идеята, че случилото се с Нисман може да се случи и с прокурор Лучиани", а след това отиде и по-далеч, като каза, че "досега, това, което се случи с Нисман е, че той се самоуби; нищо друго не беше доказано до момента".
"Надявам се прокурор Лучиани да не направи нещо подобно", добави държавният глава.
Смъртта на Нисман при загадъчни обстоятелства се превърна в източник на неистови спекулации в Аржентина, като темата попада директно в дълбокото разделение между поддръжниците и противниците на бившия президент.
Разследването на смъртта на Нисман не е приключило. Съдия Хулиан Ерколини повдигна обвинения срещу един заподозрян в края на 2017 г. в качеството му на съучастник в смъртта на Нисман, която се  разследва като убийство. Има и други лица с повдигнати обвинения.
Много представители на опозицията и магистрати побързаха да осъдят Фернандес, който тази сутрин се защити и каза, че е налице "огромно преиначаване на казаното от мен".
Фернандес каза, че противоречието е възникнало, защото  той оспорил идеята, прокарвана от мнозина, че Нисман е бил убит, "а истината е, че досега няма доказателство в подкрепа на това".
Патрисия Булрич – председателка на опозиционната партия "Републиканско предложение", се зарече днес да направи така, че да бъдат повдигнати обвинения срещу президента за "заплаха на прокурор Лучиани". Други опозиционни депутати също настояват за повдигане на обвинения срещу Фернандес заради безразсъдните му и заплашителни изявления.
Асоциацията на прокурорите и служителите от главната прокуратура също отхвърли думите на Фернандес като "неприятни и безразсъдни към длъжностно лице, което си върши работата".