Известен руски активист срещу изтезанията е приет в болница, след като бил нападнат от човек, представил се за полицай - доказателство за климата на насилие срещу гражданското общество, съобщиха днес от орган, свързан с активиста, цитиран от Франс прес.
Игор Каляпин "е бил атакуван снощи от непознат, който се е опитал да го наръга по лицето и да го удуши", заявиха от Kонсултативният съвет за правата на човека към Кремъл, на който активистът е член. "Нападателят е бил задържан, жертвата е в болница, вероятно с мозъчно сътресение", добавиха от Съвета.
Каляпин е известен в Русия най-вече с основания от него Комитет срещу изтезанията, неправителствена организация, която обяви закриването си през юни заради нарастващи репресии срещу нея.
Защитникът на човешките права е заявил пред руски медии, че нападението е извършено докато с приятели празнували рожден ден във вила край Москва. Един от гостите, приятел на приятел, който твърдял, че е полицай "ме нападна внезапно и без обяснения, каза, че трябва да ме убие, което се и опитваше да направи в продължение на 15-20 минути", разказа Каляпин пред агенция "Риа Новости". "Той ме удари и се опита да ме наръга във врата с парче стъкло от строшена ваза", добави Каляпин, като каза, че носът му е бил счупен.
Игор Каляпин е член на Kонсултативния съвет за правата на човека, консултативна група към Кремъл с относително малко влияние.
Ситуацията с правата на човека в Русия се влошава сериозно през последните години, и има многобройни случаи, в които представители на опозицията са арестувани или напускат страната. Репресиите се засилиха още повече след началото на руската офанзива в Украйна през февруари.
В тази обстановка Комитетът срещу изтезанията, ръководен дълги години от Каляпин, обяви през юни, че преустановява дейността си, след като беше посочен като "чуждестранен агент" - формулировка, която го поставяше под заплаха от съдебни преследвания. Неправителствената организация, основана през 2000 г., се бореше да задължи властите да разследват случаи на малтретиране от службите за сигурност. Основна част от работата ѝ беше свързана със ситуацията в Чечения.