Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес потвърди плановете на Анкара за предприемането на трансгранична операция в Сирия, предаде турската държавна телевизия ТРТ.
Ще продължим да се борим срещу терористичните организации, докато не осигурим коридор за сигурност с дълбочина 30 километра (в Сирия, край границата с Турция). Още веднъж обявявам това на света, заяви Ердоган, който говори на церемония в югоизточния турски окръг Битлис. 
Ердоган за пореден път повтори, че операцията в Сирия може да започне по всяко време. 
Винаги казваме, че можем да дойдем неочаквано през нощта. Можем да го направим във всеки един момент, заяви турският президент, като добави, че "Анкара няма претенции към чужда територия".    Ердоган съобщи през май, че Турция ще започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. 
От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК (Кюрдската работническа партия).
ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.