Американската икономиката се е свила с 0,6 на сто през тримесечието от април до юни спрямо същия период на миналата година. Това сочи най-новата, ревизирана нагоре, оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на правителството.
Това все пак представлява второ поредно тримесечие на икономически спад, което се приема за неофициален показател за рецесия.
Повечето икономисти обаче се съмняват, че американската икономика е изпаднала в рецесия или е на ръба да го направи, предвид че местният пазар на труда остава стабилен, с високи нива на наемане, ниска безработица и много свободни позиции. 
Инфлацията обаче е близо до максимум от четири десетилетия и утежнява положението на потребителите и бизнеса. Агресивните усилия на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да я укроти чрез рязко повишаване на лихвените проценти повишават риска от евентуална рецесия.
В своята най-нова оценка Министерството на търговията отчита, че БВП на САЩ се е свил през последното тримесечие, макар и с по-малко от регистрирания през първото тримесечие спад с 1,6 на сто на годишна база. В предходната оценка за тримесечието, приключващо в края на юни, данните сочеха, че икономиката се е свила с 0,9 на сто.