Албанската специална прокуратура за организираната престъпност и корупцията (СПАК) е започнала разследване срещу бившия президент на страната Илир Мета почти два месеца след края на мандата му като държавен глава, съобщава сайтът Екзит.
СПАК е поискала от Централната избирателна комисия (ЦИК) копие от негова декларация, каквато се подава от всеки кандидат, участващ в избори. Документът трябва да включва информация за материалното положение на лицето, съдебното му минало и други въпроси и некоректното му попълване или невключването на информация представлява криминално престъпление.
"Във връзка с интереса на много журналисти към СПАК заради искането, което СПАК изпрати на ЦИК, уточняваме, че искането е част от разследвания, които се водят от Специалната прокуратура в рамките на наказателно производство, регистрирано въз основа на показания на гражданина Халит Валтери. Не разполагаме с друга информация, която да предоставим. Разследванията продължават", уточни СПАК.
Бившият депутат Халит Валтери обвини през юни Мета в "активна и пасивна корупция" в частния сектор, укриване на имущество, неплащане на данъци и задължения и злоупотреба със служебно положение.
"За целите на разследването по това наказателно производство ние изискахме копие от декларацията на собствена отговорност съгласно закона "За гарантиране на почтеността на лицата, които са избирани, назначавани или заемат обществени длъжности", подадена от бившия депутат Илир Мета", се посочва съобщение на СПАК.
По-рано тази седмица Мета заяви, че възнамерява да съди Службата по досиетата заради съобщението, че е бил информатор на печално известната комунистическа тайна служба "Сигурими". Това би трябвало да му попречи да се кандидатира за обществен пост, но предишно решение, което го определя като "чист", не подлежи на законово обжалване, отбелязва сайтът.
"Не съществуват и не може да съществуват досиета за Илир Реджеп Мета ... Казвам ви, че на 1 септември ще заведа дело срещу службата за манипулация на досиетата и нарушения", заяви Мета на пресконференция.