Русия е използвала масово касетъчни боеприпаси в Украйна, което е довело до стотици цивилни жертви и щети по жилища, училища и болници, съобщи международна организация, наблюдаваща този вид въоръжение, предаде Франс прес.
"Стотици атаки с касетъчни боеприпаси, извършени от руските сили, са били документирани, съобщени или са се случили в Украйна през тази година", посочи международното движение на гражданското общество Коалиция за касетъчни боеприпаси в своя годишен доклад.
"Украинските сили също са използвали многократно тези боеприпаси по време на конфликта", който започна на 24 февруари с инвазията на Русия, се казва още в доклада.
Нито Русия, нито Украйна са подписали конвенцията за забрана на употребата на подобно въоръжение. Тя е приета от 110 държави, а 13 други са я подписали.
"Масовата употреба на забранените в по-голямата част от света касетъчни боеприпаси от Русия и Украйна показва крещящо презрение към човешкия живот, хуманитарните принципи и юридическите норми", заяви Мари Уеърхам, участник в подготвянето на доклада.
"От изключителна необходимост е безпрецедентно осъждане на употребата на касетъчни боеприпаси в Украйна. Само така ще се засилят опитите за отхвърляне на тези оръжия и слагането на край на заплахата, която те представляват", добави Уеърхам.
Докладът от 100 страници се публикува в навечерието на годишната среща на страните, приели конвенцията, която ще се проведе от 30 август до 2 септември, в седалището на ООН в Женева.
Коалицията също така настоява Русия "да сложи незабавен край на безразборните атаки, а страните, подписали конвенцията да предприемат мерки за бързото ѝ приемане".