Австралийската активистка и основател на Thirst Foundation Мина Гули тича в България, за да призове за опазването на водните ресурси по света. Тук тя финишира 82-рия си маратон от кампанията Run Blue. Амбицията на Гули е да пробяга 200 маратона по целия свят, за да достигне до последната дестинация през 2023 г. – Съединените американски щати, където през март догодина се очаква да се състои Конференция на ООН за водата.
Водата е ресурс, който трябва да поставим на първо място в нашия живот – в домакинствата, в работата, в ежедневието си, каза специално за БТА Мина Гули. Искам да повиша информираността за сериозността на водната криза и да подканя хората към действия, за да я предотвратим, сподели още тя.
Според австралийската активистка проблемът до някаква степен е невидим, затова и хората не му обръщат достатъчно внимание. Затова Гули призовава световните лидери, правителствата, неправителствените организации и гражданите да бъдат активни и да обединят усилия. Всеки може да направи промяна, убедена е активистката.
Австралийката отбеляза още, че прави проучване за проблемите с водните ресурси на местата, които посещава за своите маратони. Тя смята, че България среща своите предизвикателства със загубата на водни ресурси. Гули е на мнение, че справянето с проблема трябва да започне и на местно ниво. За да ангажира и България в своята кауза, австралийката започна да тича тази сутрин в 4:00 ч., премина през централни места в столицата, сред които Южния парк. Тя финишира на фонтаните пред НДК. Въпреки физическото изтощение, след кратка отмора, Мина Гули разказва с усмивка за своята мотивация да бяга по света.
Има сериозна глобална криза с водата. Преди да дойда тук, бягах в Турция, където видях огромни дупки в земята, образували се от извличането на вода, сподели Гули. Тя каза, че е пътувала много по света, а една от гледките, които е оставила траен отпечатък в съзнанието й, е на деца, които са принудени да пропускат учебните си занимания, за да изчакат реда си за доставка на вода. Гули е виждала и деца, които ходят пеша с дни, за да намерят вода за животните си. Тя обърна внимание и на замърсяването на реките и езерата, както и на пресушаването на океаните.
Мина Гули вярва, че решенията за кризата с водните ресурси не бива да се отлагат, за да се гарантира по-доброто бъдеще на децата. Тя отправи и послание към тях – да не спират да вярват първо в себе си и да бъдат промяната, и да опазят водата.
Бягах сама в пустинята преди години, а сега съм начело на глобално движение в повече от 200 страни. Никога не съм вярвала, че това може да се случи, каза още Гули.
Преди да напусне България, утре австралийската активистка ще бяга край езерото в Панчарево. Тя ще тича и в Обединеното кралство. Надеждата да променим бъдещото към по-добро е основното, което мотивира Гули да тича по целия свят.