Мерки за подобряване на пътната безопасност на територията на Пловдивска област обсъдиха днес на среща областният управител на Пловдив Ангел Стоев, директорът на Областното пътно управление (ОПУ) Петър Петров и началникът на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив ст. инспектор Илиян Гвоздев. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
„Данните за пътно-транспортните произшествия на територията на Пловдивска област са притеснителни. Статистиката от последната година показва сериозно нарастване на броя на катастрофите с тежко пострадали и загинали. За мен обаче е по-важен анализът и мерките, които могат да се предприемат за намаляване на пътния травматизъм и ограничаването на броя на катастрофите“, каза в началото на срещата областният управител и поиска да получи повече информация за причините, които водят до подобна печална статистка и отреждат на Пловдивска област първото място.
По данни на КАТ за първото шестмесечие на годината броят на загиналите е 24, а 418 са ранените, съобщи гл. инспектор Илиян Гвоздев. Общият брой на тежките катастрофи е 330. В сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените - с 48.  От ранените 418 души, 82-ма са със средни и тежки телесни повреди.
За 2021 г. данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия в страната с пострадали хора са се случили в Пловдивска област -  731, следвана от областите София-град, Варна и Бургас.
„Необходим е много сериозен анализ на тази статистка и най-вече на причините за катастрофите – шофьорска грешка, пътната обстановка, неравностите по трасето или липсата на пътна сигнализация“, коментира областният управител. Той поиска КАТ и ОПУ-Пловдив в координация да набележат пътните участъци с опасни дупки и да се предприемат спешни ремонти,  да се установят местата с нарушена пътна маркировка и лисващи знаци. КАТ да предложи и други мерки, които могат да бъдат изпълнени от ОПУ и да доведат до намаляване броя на ПТП.
По време на разговорите бе коментирана и подготовката за зимното поддържане.