Живота си извън границите на България запечатва художничката Кат Стефанова в изложба, озаглавена „Отвъд“. Експозицията ще бъде открита на 1 септември (четвъртък) в „+Това“, съобщават организаторите.
Изложбата се състои от живописни произведения на Стефанова, която от пет години живее и работи в Нова Зеландия. Идеята за „Отвъд“ се появява, когато художничката планира прибирането си в България. „За нея тази изложба е от части емоционална, от части документална ретроспекция на изминалите години“, коментират организаторите.
Картините, които Стефанова събира в изложбата, комбинират яркия, плосък цвят на плаката с класически техники от импресионизма. Светлината е основна тема в произведенията.
Характерно за творческия процес на авторката е нанасянето на яркожълт първи слой боя на всяко едно платно. „В моя личен живот жълтият цвят е символ на светлина, радост и надежда. Той е силен, но игрив. Чувствам, че резонира на моята честота и го използвам като носител на онази радостна енергия, която искам работата ми да излъчва“, казва художничката.
Кат Стефанова е родена в София. Завършила е образованието си в Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ през 2017 г. / ГН