Хърватският президент Зоран Миланович коментира във Вараждин обвиненията, които Сърбия повдигна срещу хърватски военни командири, като подчерта, че Сърбия няма право на това, съобщи сайтът Индекс.
Миланович посочи, че обвиненията са още една причина за заседание на Съвета за национална сигурност, за да "хармонизират позицията как ще реагират".
Имаме инструментите да реагираме. Белград, президентът Александър Вучич и неговите сътрудници решиха, че сега е подходящ момент да повдигнат обвинения срещу четирима хърватски военни командири, двама от които познавам лично и мога на практика да гарантирам,  че не са националисти, че не са отговорни за нищо, каза Миланович.
Той подчерта, че изобщо не иска да влиза в този тип дискусия, защото "Сърбия няма право да повдига подобни обвинения".
"Хърватия утре ще обвини техния действащ президент, ако е в лошо настроение, защото е вилнял на територията на Хърватия през 1995 г., а не на пътя Петровац, на който се твърди, че са се случили тези действия, в които са загинали деца", каза хърватският президент. Той добави, че съжалява за това, но хърватските командири от Отечествената война няма да носят отговорност за това.
Апелативният съд в Белград потвърди миналата седмица обвинението на прокурора за военни престъпления срещу хърватските пилоти Владимир Микац, Зденко Радуля, Желко Йеленич и Даниел Борович за военни престъпления по време на операция "Буря". Те са обвинени, че на 7 и 8 август 1995 г. са наредили обстрел на колони сръбски бежанци близо до Босански Петровац и Сводна край Нови град /преди носещ името Босански Нови/, в Северозападна Босна и Херцеговина, при което са убити 13 души, включително четири деца, а 24 са ранени.