Фестивалът „Опера в Летния театър“ във Варна ще има своята последна изява в 21:00 ч. днес. След десетки концерти и спектакли, програмата ще завърши с оперна гала под диригентството на Григор Паликаров. В концерта ще звучат арии, дуети и хорове от Верди, Бизе, Джордано, изпълнени от българските оперни прими Габриела Георгиева и Гергана Русекова, певците Иван Момиров, Евгений Станимиров, Валерий Георгиев и Иво Йорданов. Гостуват също Кристин Арсенова, която миналата година дебютира като Виолета в „Травиата“, и италианецът Уилям Алионе, лауреат на IV европейски конкурс в Торино 2022 г.. Режисурата е на Сребрина Соколова. Участват хорът и оркестърът на Държавна опера - Варна, с хоров диригент Цветан Кръстев и концертмайстор Анна Фурнаджиева, съобщиха за БТА от Театрално-музикалния продуцентски център. 
Тазгодишното фестивално издание на „Опера в Летния театър“ се осъществява в юбилейния 75-ти сезон на оперния театър в морската столица. То стартира на 11 юни с мултимедийния концерт „Жените на Пучини“ под диригентството на Якопо Сипари ди Пескасероли. През дните на форума, на откритата сцена във Варна гостуваха певците Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Милен Божков, Александрина Пендачанска, диригентите Павел Балев, Григор Паликаров, Йордан Камджалов, Светослав Борисов.

Премиери в Летния театър имаха оперите „Дама Пика“ от П. И. Чайковски,, „Набуко“ и „Ернани“ от Джузепе Верди, „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, мюзикълите „Брилянтин“, „Оркестър без име“, „Красавицата и звяра“, както и балетните спектакли „Шехерезада / Валпургиева нощ“ по музика на Р.Корсаков и „Либертанго“ с музика на Астор Пиацола.