В Калининград е задържан 55-годишен местен жител, който според ведомството е сътрудничел със забранения в Русия украински батальон "Азов", като е подготвял диверсии в пристанища на руския Балтийски флот, на местното летище "Храброво" и срещу руски военни. Това съобщи Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, информира руската редакция на Би Би Си, като се позова на ТАСС.
"Азов" е едно от многото подразделения на украинската Национална гвардия. Ако се съди по структурата на украинската армия, задачите му не предполагат да организира нападения в чужбина. По данни на западни журналисти такива акции могат да извършват украинските Сили за специални операции.
ФСС съобщава, че в скривалище на задържания е открито взривно устройство с мощност около 5 кг тротилов еквивалент, компоненти за направа на експлозивни устройства, кореспонденция с членове на "Азов", забранени символи и литература.
Според ФСС той бил ръководен от хора в Украйна. Задържаният давал самопризнания. Разказал например пред камера, че членове на "Азов" настояли да бъде взривен обект на Балтийския флот в село Переяславское.
По думите му той писал през март т. г. чрез социална мрежа на украинския зам.-вътрешен министър Антон Герашченко, а в края на юли го потърсили представители на "Азов" и му дали инструкции как да изготви самоделно взривно устройство. 
Не се съобщава с каква цел е писал първоначално задържаният на Герашченко.
Украинските власти настояват, че "Азов" е част от структурата на въоръжените сили на Украйна и няма никаква разлика между бойците му и останалите военнослужещи. Той е създаден на базата на едноименния доброволчески батальон, членовете на който в началото на конфликта в Донбас бяха обвинявани, че изповядват радикални идеи, отбелязва Би Би Си.