В следващата дни 100 служители от Министерството на отбраната ще се присъединят допълнително към силите на границата. Това каза в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той посочи, че две лица от бежански център са замесени в днешния инцидент. 
"Разпоредил съм органите на полицията много прецизно да проверят, както бежанските центрове за лица, които позволяват да се занимават с подобна дейност, така и населените места, където имаме данни, че пребивават такива лица. Много внимателно и бързо ще бъдат извършени тези проверки. Мерките  ще бъдат абсолютно сериозни, интензивни. Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати в родните им места, защото се оказа, че в голямата си част т.нар. каналджии са чужди граждани, които пребивават в България. Ние няма да позволим да пребивават в страната ни, извършвайки такава дейност. Амбицирани сме в рамките на следващата седмица да приключим въпросите с тях и съответно да приключим и дейността им", заяви Иван Демерджиев.
"Заради получената информация, че наши служители са замесени в схеми на каналджийство, съм възложил на всички служби в МВР, които имат отношение към въпроса, да работят интензивно. Ако тази информация се потвърди, ако бъдат издирени и изправени пред закона тези служители, ще бъдем абсолютно безкомпромисни в това отношение. Не мога да си обясня как при такова насищане със състав по границата, се допускат такива големи групи мигранти да достигат до вътрешността на страната. Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив - двамата загинали полицаи са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на "Гранична полиция" и съответно ще взема мерки в тази посока", добави Иван Демерджиев. По-рано днес той се срещна с близките на загиналите полицаи.