Емблематичен автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало - до момента най-скъпата латиноамериканска картина в историята, е изложен за първи път от четвърт век в музей в Буенос Айрес, чийто основател го е придобил, предаде Франс прес.
Автопортретът "Diego y yo" (Диего и аз), нарисуван от Фрида Кало през 1949 г., е купен през ноември миналата година за 34,9 милиона долара на търг в Ню Йорк за "Колекция Едуардо Ф. Костантини". Костантини е аржентински бизнесмен и колекционер, основал Музея за латиноамериканско изкуство в Буенос Айрес (Malba).
Картината от петък ще бъде основната атракция на изложбата "Tercer Ojo" (Третото око), в рамките на която Едуардо Костантини ще представи личната си колекция, включваща също творби на кубинеца Вифредо Лам, мексиканците Мигел Коварубиас и Роса Роланда, бразилеца Висенте до Рего Монтейро.
"Диего и аз" - маслени бои върху масонит, изобразява характерния за автопортретите на Фрида Кало поглед. На челото на художничката, над тъмните й очи, от които се стичат няколко сълзи, е нарисувано лицето на съпруга й, художника Диего Ривера. По това време Ривера се сближава с известна мексиканска актриса - източник на злощастието, претворено от Кало в картината.
"За мен Фрида е уникален художник. Тя има драматичен живот, който разказва без свян, спонтанно и открито. Мисля, че точно това обичат хората в нея", казва Едуардо Костантини за иконата на феминизма, която умира през 1954 г. на 47-годишна възраст.
Изложбата в Музея за латиноамериканско изкуство включва повече от 240 творби, много от които не са били показвани публично от близо 30 години. Такъв е случаят с автопортрета "Диего и аз", който не е излаган пред публика от 1998 г., отбелязва Костантини.
След като беше продаден за 34,9 милиона долара от аукционна къща "Сотбис", автопортретът "Диего и аз" - преди това собственост на колекционер, се превърна в най-скъпата латиноамериканска картина в историята, надминавайки рекорда на Диего Ривера за творбата му "Los Rivales" (Съперниците, 1931 г.), за която бяха платени  9,76 милиона долара на търг през 2018 г.