След едногодишно прекъсване поредното издание на проекта Европейска нощ на учените ще се проведе на 30 септември 2022 г., в него ще се включи и Мадицинският университет (МУ) в Пловдив. Програмата предвижда презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна. Те ще разкажат новости от света на техните изследователски сфери, ще коментират актуални новини от света на науката и технологиите, ще обяснят ролята на науката в живота, ежедневието на хората и за развитието на човечеството, ще споделят защо са избрали попрището на науката за своя професия. Това съобщиха от пресцентъра на МУ - Пловдив.
По време на Нощта гражданите ще могат да се включат в десетки активности, организирани от образователни институции от над 25 населени места в България - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други. Всеки може да се включи в събитията на Нощта от всяка точка на света, защото събитията ще се излъчват онлайн в реално време.
Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience.
Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз.
Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за стъклото - най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.
Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музеи, лаборатории и други образователни институции.