Норвежкият Фонд за климатични инвестиции и най-голямото пенсионно дружество в страната - Ка Ел Пе (KLP), ще инвестират в 420-мегаватов соларен проект в индийската провинция Раджастан, съобщава Си Ен Би Си.
Те ще вложат 2,8 милиарди индийски рупии (около 35 милиона долара) в 49 на сто от проекта Тар Сурия-1, изграждан от италианската "Енел грийн пауър" (Enel Green Power).
Според съобщение на норвежкото посолство в Индия климатичният фонд е заделил 10 милиарди норвежки крони (около 1 милиард долара) за различни проекти през следващите пет години. В същото съобщения Индия се посочва като приоритетен пазар.
Междувременно агенцията за финансиране на развитието "Норфънд" (Norfund), която управлява климатичния фонд, и "Енел грийн пауър" подписаха споразумение за стратегическо партньорство в Индия.
Индийското министерство на новата и възобновяемата енергия съобщи, че за последните седем години соларният капацитет на страната се е увеличил от 2,6 до над 46 гигавата.
Амбициозната програма предвижда капацитетът на възобновяемите енергийни източници тази година да се увеличи до 175 гигавата. В това не влизат мощностите от ВЕЦ.