Британското правителство съобщи днес, че ще работи с Албания за бърза обработка на документите и репатриране на големия брой албанци, които пресичат Ламанша с лодки, предаде Ройтерс.
Броят на хората, пристигащи във Великобритания с лодки, отбеляза рекорд за един ден в понеделник. Почти 40 процента от пристигналите по този начин за период от шест седмици между юни и юли са били от Албания, съобщи по-рано този месец „Мейл ъф Сънди“, като се позова на изтекла информация. Нови официални данни трябва да бъдат публикувани днес.
„Голям брой албанци са лъгани от безскрупулни хора, трафиканти и жестоки организирани престъпни банди, които ги насърчават да предприемат опасни пътувания в нестабилни лодки до Обединеното кралство“, каза британската вътрешна министърка Прити Пател. Тя допълни, че репатрирането на албанците ще започне от следващата седмица.
„Благодарение на отличното равнище на сътрудничеството ни с Албания ние ще се възползваме от всички възможности да ускорим депортирането на албанците, които нямат право на престой в Обединеното кралство“, каза Пател.
Отиващият си премиер Борис Джонсън се надяваше, че заплахата с депортиране на пристигащите мигранти от Руанда, което беше обявено през април, ще възпре пристигащите с лодки по море. През първите осем месеца на тази година обаче броят им е почти двойно по-висок от миналата. Политиката за репатриране в Руанда пък е спряна поради жалби, които ще бъдат разгледани от съда през септември.
Правозащитни групи твърдят, че политиката по отношение на пристигащите от Руанда е неприложима и неморална. Затова първите депортации през юни бяха спрени от намеса в последния момент от страна на Европейския съд по правата на човека.
Двамата кандидати за премиерския пост в Обединеното кралство, Лиз Тръс и Риши Сунак, обещават да продължат политиката за репатриране на мигранти в Руанда.