Националният център за контрол на малките оръжия и леките въоръжения задържа повече от 3000 различни категории малки оръжия и леки въоръжения (МОЛВ), предаде за БТА нигерийската агенция НАН. Националният координатор на центъра ген.-майор от запаса Аба Дико съобщи за задържаното оръжие в изявление на ръководителя на стратегическата комуникация на центъра в сряда в Абуджа.
Дико каза, че МОЛВ, боеприпаси и други свързани с оръжията материали са били открити от войските на Съвместната оперативна група, операция „Безопасна Делта“, и предадени на центъра в понеделник в Порт Харкорт.
Той каза, че представителите на Щабът на отбраната, Нигерийските полицейски сили, Корпусът за сигурност и гражданска отбрана на Нигерия (NSCDC) и други агенции за сигурност, носещи оръжие, са присъствали на церемонията.
„Над 3000 автоматични и местно произведени МОЛВ бяха предадени на Центъра от командира на операция „Безопасна Делта“, контраадмирал Амину Хасан, който също представляваше „Безопасна Делта“ на церемонията по предаването. Разнообразните оръжия включват автомати и пушки, сред които AK 47, FN, Berretta, G3, Pump Action и различни марки пистолети. Има също картечници, както и местно произведени едноцевни и двуцевни пушки, пистолети и боеприпаси от различни калибри“, каза той. Координаторът, който беше представляван от ген. о. з. Мартинс Обот каза, че придобиването е в изпълнение на основните функции на центъра.
Той каза, че Националният център за контрол на малките оръжия и леките въоръжения има мандат за прибере всички незаконни МОЛВ, открити от всички агенции за сигурност в страната.
По думите му центърът възнамерява да събере всички оръжия и боеприпаси, които са били открити сред обществеността и да ги съхранява до тяхното унищожаване.
Той похвали войските и ръководството на операция „Безопасна Делта“ за тяхната устойчивост и огромните успехи в ограничаването на престъпните дейности и разкриването на голям брой незаконно оръжие. Координаторът също така благодари на всички заинтересовани страни и спазващите закона граждани, особено на онези, които са били полезни с предоставянето на полезна информация, водеща до успешното откриване на оръжията. Той увери, че центърът ще продължи да изпълнява задълженията си, за да няма в Нигерия незаконни оръжия.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)